Slováci budú môcť od 1. februára využívať platby SEPA

20.01.2014 Bratislava

Bratislava 20. januára (TASR) - Od 1. februára tohto roka budú Slováci využívať platby SEPA. Spotrebitelia, podniky a ďalšie hospodárske subjekty tak budú môcť zasielať a prijímať platby v eurách, či už v rámci jednej krajiny alebo medzi krajinami, za rovnakých základných podmienok bez ohľadu na to, v ktorej z nich majú vedený platobný účet.

Podľa Národnej banky Slovenska (NBS) prinesie SEPA viacero pozitív ako občanom, tak aj firmám. "SEPA výrazne zjednoduší život hlavne podnikom, lebo budú mať jeden formát platby a v rámci banky budú mať rovnaké podmienky, platba bude na účet prijímateľa pripísaná veľmi rýchlo. Fyzické osoby budú platiť jedným platobným príkazom. SEPA zjednoduší život aj poskytovateľom platobných služieb. Prinesie úspory informačných systémov a platobný systém bude jednoduchší," zhodnotil dnes na tlačovej konferencii v Bratislave výkonný riaditeľ úseku pre operácie na finančných trhoch NBS Karol Mrva.

Najdôležitejšou zmenou bude používanie čísla účtu, a to v medzinárodnom formáte IBAN. Pre má Slovensko vždy 24 znakov, už dnes si ho môžu klienti bánk nájsť na výpise z účtu alebo prostredníctvom internetbankingu.

"Čo sa týka nového formátu čísla účtu, je to zmena, ktorú budú klienti najviac vnímať. Každá krajina si mohla definovať dĺžku formátu čísla IBAN. V prípade Slovenska sme sa rozhodli používať 24 znakov. Oproti dnešnému číslu je to pridanie štyroch znakov," spresnil generálny riaditeľ odboru platobného styku NBS Peter Holička.

Najväčšie zmeny sa pritom dotknú platieb inkás. Od 1. februára budú ľudia dávať súhlas na inkaso tomu, kto bude platbu inkasovať, teda napríklad elektrárňam, plynárňam, nie banke ako doteraz. Súhlas na inkaso sa následne doručí banke platiteľa. Všetky existujúce súhlasy na inkasá pritom zostávajú v platnosti aj po 1. februári 2014.

Po novom bude možné využívať aj cezhraničné inkasá, čo doteraz nebolo možné. Ľudia tak budú môcť napríklad platiť školné či predplatné za tovary alebo služby v rámci oblasti SEPA.

Dôležitou zmenou je aj to, že zaniká opakovanie inkasa v prípade nedostatku peňazí na účte platiteľa. V súčasnosti totiž môže banka inkaso zrealizovať neskôr automaticky. Po novom bude musieť klient znovu požiadať banku o uhradenie inkasnej platby, alebo sa dohodnúť s platiteľom na inom spôsobe platby.

Slovenské banky sú na zmeny v platobnom styku pripravené

Viaceré slovenské banky sú už na spustenie SEPA platieb od 1. februára tohto roka pripravené. "Niekoľko rokov sme sa v banke na prechod na štandardy SEPA poctivo pripravovali, preto môžeme klientom ponúknuť výhody v platobnom styku už od začiatku februára," uviedla riaditeľka platobného styku Slovenskej sporiteľne Katarína Kellenbergerová.

Podobne je na tom napríklad aj Sberbank Slovensko. Ako uviedla hovorkyňa banky Ľubomíra Chmelová, už pred časom zlacneli eurové cezhraničné prevody na úroveň domácich. "Klienti už dnes platia napríklad za elektronický prevod peňazí do krajín Európskej únie a Európskeho hospodárskeho priestoru 17 centov a za papierový prevod podaný na pobočke 1,20 eura," konštatovala.

Banky sú zároveň presvedčené, že zjednotenie pravidiel v platobnom styku prinesie klientom viacero výhod. Napríklad platby smerované do zahraničia dostane prijímateľ najneskôr na nasledujúci deň od ich zadania odosielateľom. "Výhodou SEPA napríklad je, že firmám obchodujúcim so zahraničím bude stačiť jeden centrálny účet na všetky finančné transakcie v eurách. A bude záležať na nich, v ktorej krajine SEPA priestoru si ho zriadia. Platby, ale napríklad aj výpisy z účtov, totiž budú mať v celom SEPA priestore rovnaký formát," doplnila Chmelová.

Aktuálne sa od 1. februára tohto roka najväčšie zmeny dotknú inkás, začne totiž fungovať SEPA inkaso. Tento nový bankový produkt umožní klientom platiť domáce aj cezhraničné inkasá za rovnakých podmienok. V prípade cezhraničného inkasa už nebude nutné otvárať si účet v inej krajine eurozóny. "Pokiaľ ide o inkasá, ktoré už má klient zriadené, tie mu v banke automaticky zmeníme na SEPA inkasá, nemusí teda nič robiť. Navyše, zavedenie SEPA inkás posilní aj ochranu spotrebiteľa. V prípade, že klient zistí neoprávnené inkaso, môže požiadať banku o vrátenie peňazí, a tá zabezpečí odpísanie sumy z účtu pôvodného príjemcu a vrátenie peňazí na jeho účet," dodala Kellenbergerová
 

Vyberte región